بازدید از شهر تاریخی بجنورد ( 1 سفر به گذشته )!
شهر تاریخی بجنورد با غنای فرهنگی و تاریخی خود، یکی از جاذبه های گردشگری برجسته در خراسان شمالی است. بازدید از این شهر مانند یک سفربه گذشته، این امکان را میدهد تا با تاریخ، فرهنگ و زندگی مردم این منطقه آشا شویم. در این مقاله، با هدف راهنمایی گردشگران از شهر تاریخی بجنورد، به بررسی جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی این شهر خواهیم پرداخت.
تاریخچه بجنورد
بجنورد در اصل بیژن گرد به معنی ساخته شده به وسیله بیژن بوده است. این اسم بسیار قدیمی است ، زیرا گرد به معنی شهر و آبادی است ، بنابراین بجنورد شهر بیژن معنی می دهد.در گذشتههای دور به جای بجنورد کنونی، شهری به نام جرمگان وجود داشت. این شهر پر رونق و آباد بود اما با حمله مغولها به کلی ویران شد. اما ولی خان دوم، یکی از امیران ایل شادلو، بجنورد را در نزدیکی ویرانههای جرمگان در سال ۱۱۰۰ قمری تاسیس کرد.
جالب است بدانید که این منطقه از دیرباز محل سکونت مردم بوده و در زمان ماد و هخامنشی هم قسمتی از قلمرو پارت بوده است. این شهر آثار تاریخی مهمی از دوران میانسنگی تا مغولها، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان دارد که نشان از قدمت آن میدهند. به همین علت است که هماکنون اغلب جاذبههای گردشگری بجنورد به دیدنیهای تاریخی آن اختصاص دارد.
محلههای بجنورد
بجنورد ۱۱ ناحیه و دو منطقه شهرداری دارد. شهرداری منطقه یک در خیابان اسدآبادی و شهرداری منطقه دو در خیابان قیام واقع شده است. شهرداری مرکزی هم در خیابان دولت قرار دارد.
دهستانهای بجنورد:
- دهستان آلاداغ
- دهستان بابا امان
- دهستان بدرانلو
- دهستان گرمخان
- دهستان گیفان
اقتصاد بجنورد
بجنورد شهری بزرگ است که شامل مناطق شهری و روستایی میشود. در مناطق شهری مردم به کارهای مختلف خدماتی، تولیدی و تجارت اشتغال دارند. مردان و زنان روستایی نیز اغلب دامدار یا کشاورز هستند. اقتصاد روستا از فروش محصولاتی همچون لبنیات محلی و میوههایی همچون انگور، سیب و هلو تامین میشود. علاوه بر این، هنرمندان بجنوردی با فروش صنایع دستی مختلف به گردشگران، در اقتصاد خانواده نقش مهمی ایفا میکنند.
آداب و رسوم بجنورد
جمعیت بجنورد بیش از ۲۲۸ هزار نفر است و ساکنان آن از قومهای مختلف ترک، کرد، ترکمن و تات هستند.
گویشهای مختلف فارسی، کردی، ترکی و کرمانج در این شهر رواج دارد.
این تنوع قومی و قبیلهای سبب بهوجود آمدن آداب و رسوم مختلفی در بجنورد شده است. مثلا بجنوردیها در هنگام مراسم ازدواج، بسیار به هم کمک میکنند و اغلب آنها نزدیک عید نوروز مراسم خود را برگزار میکنند تا این همبستگی برای برگزاری جشن بیشتر شود. آنها عروس را سوار اسب میکنند و از بالای سرش انار پرتاب میکنند. مردم بومی اعتقاد دارند، هر کس که این انار را بگیرد، بختش باز میشود. البته این رسوم در گذشته بیشتر بوده و حالا کمرنگ شده است.
علاوه بر این، در ایام نوروز مسابقات مختلفی میان ترکمنها برگزار میشود که از جمله آنها میتوان به اسبدوانی، کشتی، چوخه و مراسم خروس جنگی اشاره کرد. همچنین پختن نان محلی و غذاهای سنتی در مناسبتهای مختلف از آداب و رسوم بجنوردیها به شمار میرود.
آب و هوای بجنورد
بجنورد شهری در دامنه کوه آلاداغ است. منطقهای کوهستانی با فلاتهای مرتفع که زمستانهای سردی دارد. به طوری که میانگین تعداد روزهای یخبندان این شهر به بیش از ۱۰۰ روز میرسد. اما برخلاف زمستان، بجنورد تابستانهای گرمی دارد، به طوری که آفتاب تمام آثار روزهای سرد را از خاطرتان میزداید.
بهترین زمان برای سفر به بجنورد
در زمستان سرما حاکم است و گرمای هوا در تابستان به اوج میرسد. به همین خاطر برای سفر به بجنورد بهتر است بهار و پاییز را انتخاب کنید تا از آب و هوای معتدل این موقع از سال لذت ببرید. اردیبهشت و مهر ماه زمان خوبی برای بجنوردگردی خواهد بود.
برای رزرو اقامتگاه و هتل در بجنورد کلیک کنید.
دیدنیهای بجنورد
بجنورد شهر تاریخ و طبیعت است. در این شهر از جاذبههای طبیعی مثل چشمه، جنگل، رودخانه و دره سرسبز تا بناهای تاریخی و اماکن مذهبی را خواهید دید. در ادامه به چند مورد از جاذبههای دیدنی بجنورد سر میزنیم و در کوچه پسکوچههای این شهر میگردیم!
تفرجگاه بابا امان
اگر دلتان یک جای سرسبز میخواهد که با خانواده خوش بگذرانید، منطقه تفریحی و گردشگری بابا امان را انتخاب کنید. این پارک پر از درختان تنومند و چشمههای زلالی است که سر از خاک بیرون آوردهاند تا گل و بوتههای این منطقه را سیراب کنند. اگر به بابا امان رفتید، حتما از حیات وحش پردیسان و آرامگاه شاهزاده اسماعیل نیز دیدن کنید. این منطقه گردشگری را در کیلومتر ۱۰ جاده بجنورد پیدا میکنید.